2015: מה חדש במודיעין ובירושלים


כמו בכל שנה, לקראת יום העצמאות מתפרסמים נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על האוכלוסייה בישראל. ובכן, ערב יום העצמאות ה-67 יש שמונה מיליון, שלוש מאות ארבעים וחמישה אלף ישראלים. זהו גידול של קצת יותר מפי עשרה מאז הכרזת העצמאות בשנת 1948.  אחד מעשרה ישראלים גר בירושלים, שהיא העיר הגדולה במדינה, ואחד ממאה ישראלים גר במודיעין, או בשמה הרשמי – מודיעין-מכבי-רעות.

בכל שלוש דקות, בממוצע, נולד או נולדה במזל טוב תינוק ישראלי, ולהבדיל – בכל 12 דקות הלך אזרח ישראלי לעולמו. בכל 23 דקות נחת בישראל עולה חדש.

בירושלים גרה עשירית מתושבי מדינת ישראל, ואילו גודלה של מודיעין הוא כעשירית מגודלה של ירושלים ובסה"כ 88,939 תושבים. ממוצע הגילאים של תושבי מודיעין הוא 32, כך שלרבים מהם אין כלל רשיון נהיגה. 656 תושבים עברו בשנה האחרונה מירושלים למודיעין, ואנחנו ליווינו אותם באמצעות פתיחת סניף חדש במודיעין, במתחם המוסכים המתרחב של העיר.

כיצד מתבטא ההבדל בין העיר ירושלים לעיר מודיעין בהיבט תחבורתי?


ובכן, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת גם מספר נתונים כאלה (אם כי הם מתפרסמים עבור השנה הקודמת, במקרה זה – 2013):

בירושלים רמת המינוע – כלומר, מספר כלי הרכב הרשומים לכל 1000 תושבים – היא 243 כלי רכב בלבד. זהו מספר נמוך בהשוואה לממוצע הארצי (343), ובוודאי שביחס לעיר מודיעין (458 לאלף). בעיר תל אביב רשומים 568 כלי רכב לכל 1000 תושבים. במודיעין – המספר הוא 458 מכוניות לכל 1000 תושבים. ההסברים להבדל בין ירושלים למודיעין – גודל המשפחה הממוצע בירושלים שהוא גדול יותר, ורמת ההכנסה הממוצעת במודיעין שהיא גבוהה יותר. לכך אפשר להוסיף את העובדה שרמת הזמינות ורמת השירות של התחבורה הציבורית בירושלים היא גבוהה יותר מאשר במודיעין.

שיעור המורשים לנהוג בשתי הערים אף הוא שונה משמעותית – 339 מכל 1000 תושבים בירושלים מחזיקים ברישיון נהיגה תקף, לעומת 561 מכל 1000 תושבי מודיעין. גם כאן, ההסבר הסביר הוא חתך האוכלוסיה הצעיר יותר של העיר ירושלים, שחלק משמעותי מתושביה עדיין צעיר מדי מבחינת החוק ואינו יכול להחזיק ברישיון נהיגה.

ומהו הקילומטראז' של תושבי ירושלים לעומת תושבי מודיעין?

באופן לא מפתיע, תושבי מודיעין גומאים מרחק גבוה יותר: כלי רכב בבעלות פרטית בירושלים נסע רק 14,700 ק"מ בשנה, לעומת 17,200 ק"מ של מקבילו המודיעיני. מה הגורם להבדל כאן? ההשערה שלנו היא שיעור תושבי מודיעין שאינם מועסקים בעיר עצמה, וכן תכנון העיר המפוזר יחסית והיעדר תשתית תחבורה ציבורית ברמה גבוהה כמו זו שבירושלים.

 

באופן טבעי, לעליה במספר התושבים בישראל, מתלווה גם עליה במספר כלי הרכב הנרכשים מדי שנה. ברבעון  האחרון של 2014 נמסרו בישראל 8537 מכוניות פרטיותם מתוצרת יונדאי, שהגיע שוב למקום הראשון במסירות, זאת לעומת 7893 רכבים ברבעון הראשון אשתקד. בסך הכל נמסרו בשנת 2014 נמסרו 27,578 רכבי יונדאי.

 

ומה אנחנו מאחלים לתושבי ירושלים, מודיעין וכל מדינת ישראל – שנה של בריאות, הגשמת משאלות והרבה פנאי וכמובן, גם שנה של בטיחות בדרכים.


ירושלים

האומן 19
תלפיות

מודיעין

המכונאי 17
ישפרו

ירושלים

מודיעין

ירושלים

מודיעין