כריות אוויר הן אחד מהכלים המרכזיים להגנה על שלומם של נוסעים. מטרת פעולתן הינה למנוע פגיעות ראש, גב וצוואר במקרה של תאונה או עצירה פתאומית, באמצעות ספיגה של מרבית עוצמת הפגיעה.
כריות האוויר הראשונות הותקנו במכוניות כבר לפני 40 שנה, בצידו של הנהג בלבד. כיום, נהוג לצייד את המכוניות בכרית אוויר נוספת, עבור הנוסע שליד הנהג וישנן אף חברות שמגדילות לעשות ומציידות את המכוניות שלהן בכריות צדדיות למקרה של התנגשות צידית.
כריות אוויר או חגורת בטיחות
בתוך כמה עשורים הפכו כריות האוויר מאבזר יוקרתי ונדיר, לפריט חובה בטיחותי, וגורם חשוב בירידת מספר הנפגעים בתאונות דרכים. הרעיון המקורי לכרית האוויר היה של מהנדס אמריקאי, בעקבות תאונת דרכים בה היתה מעורבת משפחתו. הוא רשם על כך פטנט בראשית שנות ה-50', ובתחילה חשבו שהכריות יחליפו את חגורת הבטיחות. אך התוצאות בשטח הראו שכריות האוויר עלולות להיות מסוכנות ללא חגורות הבטיחות, וגם כיום אין תחליף לחגורות הבטיחות. חגורות הבטיחות עוצרות את הנהג או הנוסע ש'נזרק' קדימה, ואילו כריות האוויר מאפשרות התנגשות 'רכה' יותר עם המשטח שמולו.
כיצד פועלות כריות אוויר
כריות אוויר הן, בעצם, שקי ניילון מקופלים השוכנים בתוך קופסאות קטנות, הממוקמות בתוך ההגה (מול הנהג) ומעל לתא הכפפות (מול הנוסע). במקרה של תאונה, מזהים חיישנים מיוחדים, המכונים MEMS, מצב של האטה דרמטית ומפעילים את מערכת פתיחת הכריות. כדי להבטיח שהנוסעים יזכו להגנה מירבית, מתנפחות כריות האוויר תוך מאיות השניה מרגע קבלת ההוראה מהחיישנים. עם פתיחתן, הן קשות מאוד ועלולות לפגוע בנוסע ובנהג. לכן, החל מרגע המגע עימם, מתחילות הכריות לאבד מנפחן והלחץ הפנימי שלהן יורד.
תהליך פתיחת הכריות מתבצע באמצעות הצתה של שפופרת של חומר כימי מיוחד, המבוסס בד"כ על ארגון או על חנקן. בעקבות ההצתה נוצר בתוך הכריות גז המנפח את הכריות, עד שהן פורצות מתוך הקופסא אל תוך חלל הרכב. הכריות עצמן אינן אטומות, ובמקרים בהם הנוסע נזרק קדימה לעברן משתחרר חלק מהגז הממלא אותן וכך הן מסוגלות לספוג את עוצמת התנועה.
למרות חשיבותן הרבה של כריות האוויר, ידועים מקרים בהם נפגעו נוסעים כתוצאה מעוצמתו וממהירותו של תהליך ההתנפחות. עם זאת, כריות האוויר ממשיכות להוות אמצעי הגנה חיוני. כדי להפיק מהן את המיטב, חשוב להקפיד על
כללי בטיחות בסיסיים
1. לחגור חגורות בטיחות, המסייעות בריכוך המפגש עם כרית האוויר, באמצעות בלימת תנועת הגוף במקרה של תאונה.
2. לא לשבת קרוב מדי להגה ולתא הכפפות בעת הנהיגה, כדי להגדיל את המרחק מכריות האוויר.
3. להבטיח את שלומם של הילדים הנוסעים ברכב: לוודא שישבו במושב האחורי לפחות עד גיל 13 ובמושב בטיחות או בבוסטר מתאים לפחות עד גיל 9
ובמקרים בהם מושיבים תינוק במושב בטיחות הפונה *הפוך* מכיוון הנסיעה – יש לנטרל את כרית האוויר במושב שלו.
להדרכה ולסיוע בהפעלה או בניטרול של כריות האוויר ברכב שלכם – מוזמנים לפנות אל צוות השירות שלנו.