חם, חם במנוע: מערכת הקירור


את החום של ימי הקיץ הירושלמים מצננים משבי הרוח הקרירים של הערב, וכמובן המזגנים שפועלים כל שעות האור. אבל המנוע של היונדאי שלכם מגיע לטמפרטורות חמות הרבה יותר מהאספלט של כביש בגין ביום חמסין – וכדי לקרר את המנוע יש ביונדאי שלכם – כמו במרבית המכוניות האחרות – מערכת קירור. לרגל הקיץ, בחרנו לכתוב על מערכת הקירור של הרכב, במסגרת סדרת הכתבות על המערכות השונות ברכב.

כידוע, הפעילות המרכזית במנוע היא שריפת דלק. ומשריפה, כידוע, נוצר חום. תפקידה של מערכת הקירור הוא להבטיח שטמפרטורת המנועה לא תעלה אל מעל המותר. מדוע? משום שחום גבוה עלול לגרום לחלקי המנוע להתעוות ולפגוע במנוע באופן בלתי הפיך.   

בעבר, נעשה שימוש במספר שיטות לקירור המנוע, ביניהן קירור אוויר. כיום ניתן לראות שרידים אחרונים לשיטת קירור זו רק באופנועים ישנים בעלי רדיאטורים גדולים בצדי המנוע. במכוניות של ימינו נעשה שימוש במערכת קירור סגורה מבוססת נוזל, וברובן המכריע – הנוזל הוא מבוסס מים, בתוספת של חומרים ההופכים את נקודת הרתיחה של נוזל הקירור לגבוהה יותר מאשר 100 מעלות, ואת נקודת הקפאון שלו לנמוכה יותר מ-0 מעלות. מספר יצרנים עשו בעבר שימוש במערכת קירור שמן, אך יתרונם של נוזלי הקירור מבוססי-המים הפך אותם לנפוצים ביותר.  

מערכת הקירור ביונדאי היא מערכת סגורה, כלומר, אינה מאפשרת אידוי של המים או כניסת מים שלא באמצעות מילוי מסודר של נוזל קירור. המערכת כוללת רדיאטור (מצנן או מקרן בעברית תקנית), ורשת של צינורות המובילים את הנוזל מהמנוע החם אל הרדיאטור, לצינון – ובחזרה.   

ברוב דגמי יונדאי כוללת מערכת הקירור את החלקים הבאים:  

רדיאטור (מצנן, מקרן)

הרדיאטור עשוי רשת צפופה של צינורות מתכת דקים יחסית, וביניהם צלעות קירור – מעין לוחות דקיקים של מתכת מוליכת חום. מבנה זה יוצר שטח מגע גדול ככל האפשר בין הנוזל (החם) לאוויר (הקריר). מיקום הרדיאטור הוא בחזית הרכב, כך שהוא חשוף לזרימת האוויר בזמן נסיעה, וכך שנוזל הקירור מתקרר גם בשעה שהאוויר בחוץ חמים יחסית. בנוסף, מאוורר-עזר המופעל בחשמל בשעת הצורך מגביר את פעולת הקירור של נוזל הקירור ברדיאטור. 
מאוורר זה נשלט על ידי חיישן חום (המכונה גם "יוניט חום") – חיישן המודד את טמפרטורת נוזל הקירור, מנתק ומפעיל את המאוורר על פי הצורך. 

משאבת מים

משאבת המים (שמה המסורתי של משאבת נוזל הקירור) דואגת להזרים את נוזל הקירור מתחתית הרדיאטור אל צינורות נוזל הקירור במנוע. תוך כדי המעבר בצינורות אלה קולט הנוזל חום מגוף המנוע. 

וסת חום 

ברז ששולט על כניסת נוזל קירור למעברי הקירור במנוע. הברז נפתח ונסגר בטמפרטורות מסוימות ונועד לחסום את זרימת נוזל הקירור כשהמנוע קר (למשל בהתנעת בוקר) כדי לאפשר התנעה קלה והגעה מהירה לטמפרטורת עבודה.

מיכל התפשטות 

המיכל בו אנחנו ממלאים את נוזל הקירור הוא לכאורה מיכל פלסטי פשוט; למעשה, הוא חלק חשוב של מערכת הקירור. המים, כידוע, מתפשטים בחום (וגם מתחת לנקודת הקיפאון). לכן, אם מערכת הקירור תהיה סגורה ואטומה לחלוטין – שינויי הלחץ בחום ובקור יגרמו לה להתפוצץ. לכן, מיכל הפלסטיק (המיוצר מפלסטיק עמיד במיוחד לחום וללחץ) מאפשר לנוזל הקירור לשנות את נפחו מבלי לגרום לנזקים לשאר חלקי המערכת. המיכל מחובר בצינור דק לחלק העליון של הרדיאטור, בו נמצאים המים החמים יותר.  

צנרת הקירור

הצינורות הגמישים להולכת נוזל הקירור מחברים את חלקו התחתון של הרדיאטור למשאבה, וממנה – דרך ווסת החום – אל המנוע – וממנו בחזרה לחלקו העליון של הרדיאטור.  

נוזל קירור 

כנוזל קירור משמשים בדרך כלל מים "רכים" (כלומר, ללא נקיים מאבנית) או מזוקקים הכוללים לרוב תוספים נגד קפיאה – "אנטיפריז"  ונגד קורוזיה. הנחיות היצרן, יונדאי העולמית, ממליצות להימנע משימוש במי ברז בשל תכולת המלחים הגבוהה שלהם שמאיצה תהליכי קורוזיה ובלאי של מערכת הקירור, בעיקר בחלקים העשויים אלומיניום. 
יונדאי מייצרת נוזלי קירור לפי מפרט מיוחד לה וכך גם מיצובישי. 
נוזלי הקירור מכילים חומרים המסייעים לשמירה על המנוע ומאופיינים בצבע ירוק. כאשר מוסיפים מים למערכת הקירור מוהלים בכך את נוזל הקירור ומפחיתים את יעילותו, לכן מומלץ להוסיף מים רק במצבים בהם אין ברירה אחרת. בנוסף, כדאי להחזיק ברכב בקבוק קטן של נוזל קירור, על כל צרה שלא תבוא.
 


ירושלים

האומן 19
תלפיות

מודיעין

המכונאי 17
ישפרו

ירושלים

מודיעין

ירושלים

מודיעין